Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Контрол на отоплението: 3 стъпки, за да бъдете пестеливи със Salus Controls

ВРЪЩАНЕ

Въздействието на човека върху природата е пагубно. Развитието на цивилизацията унищожава естествената среда и допринася за образуването на опасни болести. Изгаряне на боклуци, отделяне на прах и токсини в атмосферата, разхищение на енергия – това е нашето ежедневие. Не можем да предвидим кога екологично бедствие ще ни сполети, но ако не правим нищо или правим малко, няма да има далечно бъдеще. Поредица от природни бедствия могат да засегнат нас, нашите деца и почти сигурно нашите внуци.

Това осъзнаване е необходимо, за да се мобилизираме за промяна и да търсим отговор на въпроса: какво можем да направим в нашия ограничен диапазон, за да предотвратим това? Как да не губим енергия и да намалим предаването на замърсители във въздуха? Има много възможности, освен замяната на котел на въглища с екологичен.

Ние можем да подобрим топлоизолацията на къщата и да я оборудваме с устройства с висок енергиен клас, за да се намали консумацията на енергия (с използването на по-екологични устройства Умен дом) и да се контролира разумно отоплението през отоплителния сезон.

Първо: запазете топлината в къщата

Дори и най-екологичните отоплителни технологии няма да бъдат енергийно ефективни, ако топлината излиза от сградата през пропускащи прозорци и врати. Това ще доведе до ненужна консумация на енергия чрез продължително подгряване на помещенията, охладени от лоша изолация. В случай на новопостроени сгради, енергийната ефективност се налага предварително от Министерството на инфраструктурата още на етапа на проектиране и строителство. По същия начин, в случай на модернизирани сгради, грундирането на земята се налага на етапа на проектиране и строителство. Най-новите параметри, позволяващи използването на еднофамилни къщи, са посочени в регламентите WT 2021, които влизат в сила от началото на януари 2021 г. (виж: Отопление и новите стандарти WT 2021). Дотогава – т.е. за още два месеца – се прилагат по-малко ограничителните разпоредби, съдържащи се в WT 2017. Поради развитието на технологиите и строителството, тези насоки се актуализират средно на всеки 5 години.

Но какво можете да направите сами, докато използвате вашите домове? Особено по-възрастните, чиито енергийни стандарти грубо казано са недостатъчни.

Какво трябва да запомните, за да запазите топлината в дома си?
– не покривайте радиаторите (със завеси, мебели, възглавници и т.н.);
– ако е възможно, уплътнете дограмата на прозорците – тук топлината „изтича“ възможно най-бързо;
– също така си струва да уплътните входната врата, мазето и таванските врати и да помислите за уплътнение на стените и покрива.

И накрая, добре е да се обмисли инсталирането на автоматични системи за управление на отоплението, които ще позволят на всяка стая да поддържа отделна температура, подходяща за нейната функция, напр. по-ниска в рядко използвани помещения или в цялата къща, когато е празна за дълго време. Инвестирането в доказана система за управление също е отличен начин за намаляване на сметките за отопление.

Второ: следете консумацията на енергия

Ежедневното разхищение на енергия е чума. Междувременно, подобно невнимание струва както финансово, така и екологично: не изключваме светлините, не вадим зарядни от контактите, спим с включени нощни лампи. Също така не обръщаме внимание винаги какъв енергиен клас на уреда използваме всеки ден. Като добавим тези и много други фактори, ние неволно причиняваме огромно увеличение на текущите разходи на домовете ни и неоправдани загуби на енергия.

Строителната автоматизация от Salus Controls, оборудвана със серията Умен дом, е решение, което ще помогне за оптимизиране на работата на домакинските уреди.

На първо място, благодарение на подходящо програмирани работни сценарии температурните термостати, интелигентните щепсели или интелигентните релета могат да контролират не само отоплението, но и осветлението и включването/изключването на електрическите устройства. Например, в определено време захранването ще бъде прекъснато на избрани устройства, което автоматично намалява консумацията на енергия. Всичко, което трябва да направите, е да създадете правило, което изключва всичко в полунощ.

В допълнение, безплатното приложение Salus Smart Home записва консумацията на енергия от устройства, контролирани от интелигентните щепсели, като посочва най-големите източници на консумация на енергия. Историята на потреблението (ясни графики) позволява ясно изчисление. Няма повече стрелба в тъмното – радиатор в коридора, лампа в спалнята, компютър? Кои устройства не работят ефективно и изискват промяна на режима? Кои не са екологично чисти? Кои устройства трябва да бъдат заменени с нови? С конкретни данни знаете за какво трябва да внимавате.

Трето: избягвайте претоварването.

Не би трябвало да е изненада за никого, че най-голямата част от енергията, консумирана по време на експлоатацията на къща, се консумира от отопление – повече от 70% от енергийните нужди на сградата. Ето защо е важно да направите това „директно“, като адаптирате топлината на помещенията към тяхната функция и време на деня. Струва си да поддържате спалнята по-хладна от хола, докато в хола е добре да поддържате икономическата температура (неудобна или напротив, твърде ниска) по време на продължително отсъствие на членовете на домакинството. Тези на пръв поглед незначителни удобства не само повишават комфорта на живот и насърчават по-добро здраве, но и облекчават претоварените последици от развитието на цивилизацията. Само такъв микро мащаб на нашите действия ще донесе макро резултати.

Трябва също така да помним, че неконтролираните цикли на прегряване и охлаждане не благоприятстват стабилното функциониране на отоплителната система и увеличават степента на нейния отказ.

Температурните термостати Salus Controls намаляват ненужната активност на отоплителното устройство, като поддържат индивидуална температура, зададена от членовете на домакинството в помещенията. Те осигуряват толкова топлина, колкото е необходимо, елиминирайки неудобния и неблагоприятен за околната среда ефект на претоварване.

Контролът на температурата у дома намалява загубите на енергия. Не само подмяната на котел и гориво за отопление (виж: условията за получаване на субсидии за ликвидиране на въглищна пещ и закупуване на про-екологично отоплително устройство), но и разумният контрол на отоплението с CH е високо екологично решение. Да обобщим…

Защо да използвате интелигентно управление на отоплението?

На първо място, като регулираме стайната температура според текущите си нужди (напр. 23 градуса в банята, 21 градуса в хола, 19 градуса в спалнята), ние избягваме прегряването на по-малко посещаваните помещения и плащането на топлината, от която не се нуждаем.

Второ, стайните регулатори на Salus Controls работят гъвкаво. Основната им задача е да поддържат зададена температура в помещенията (графици за отопление). Това обаче не означава, че докато сме извън къщата, ние нямаме никакво влияние върху работата на отоплителните устройства. Благодарение на серията Salus Smart Home от офиса, от хотела можем да реагираме в реално време. Контролерите работят според графика, но също така вземат предвид и специалните решенията на потребителя.

Трето, регулирането на отоплението помага за намаляване на загубите на енергия по време на ежедневната експлоатация на сградата, което се изразява в опазване на околната среда, подобряване на качеството на въздуха, който дишаме (намаляване на смога), както и намаляване на битовите такси.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик