Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Подготовка на отоплителната инсталация за посрещане на отоплителния сезон от Салус България

ВРЪЩАНЕ

Важни стъпки за извеждане от временната почивка на отоплителната система, която е силно експлоатирана през зимата и почти не използвана през лятото. През студените сезони радиаторите и подовите контури работят на „пълна пара“. Те обаче не трябва да бъдат забравяни и през топлите месеци. Пролетта и бързо настъпващото лято е времето да освежите не само сградите, но и компонентите на отоплителната система в домовете, училищата и работните места.

В този текст ще научите

– Как да се грижим за системата извън отоплителния сезон

– Какво да не забравяме, когато подготвяме инсталацията за няколкомесечна почивка

– Необходими мерки за подобряване на функционалността на вашата отоплителна система при започване на отоплителния сезон

Консервиране, стъпка по стъпка

Добър навик е редовно да проверявате нивото на използване на всички работещи уреди във вашия дом / апартамент / офис. Превенцията ви позволява да избегнете неприятни изненади под формата на внезапни повреди и високи разходи за спешни ремонти, когато нещо е необходимо „сега“. Що се отнася до отоплителната система, проверката на ефективността на устройствата, които се използват през голяма част от годината, изглежда особено необходима.

Как да го направя?

Ето 4 важни точки, които не бива да се пренебрегват:

1. Проверка на инсталацията

Периодичната проверка на отоплителната система е въпрос както на ефективността на отоплението, така и на вашата безопасност. Нередностите могат да увеличат оперативните разходи, както и да застрашат здравето и живота на жителите / служителите (например случаи на отравяне с въглероден диоксид). При вземането на решение за проверка е необходимо да се провери не само комина (в случай на котли на твърдо гориво) и котела, но и цялата инсталация – херметичността на централното отопление и циркулацията на топла вода, състоянието на тръбите, състоянието на колекторът за подово отопление.

При проверка на състоянието на комина е необходимо да се провери проходимостта и херметичността на тръбите на комина, както и да се гарантира, че тръбите за дим, димоотводът и вентилацията са почистени. Тази услуга може да се предоставя само от лица със званието главен коминочистач или със съответна строителна лицензия.

При проверка на котел е важно надеждно да се измери ефективността на неговата автоматизация – мотор, помпа, вентилатор, клапани – и да се оцени ефективността на изгаряне. Каква е целта на анализа на димните газове? Правилна настройка на работните параметри на котела. Той включва измерване на O2, CO, CO2, NOx, както и определяне на стойности като: ефективност, загуба на комина, фактор на излишния въздух, тяга и др. Струва си да се помни, че в резултат на по-слабото изгаряне саждите се утаяват върху топлообменника, което увеличава разхода на гориво за отопление – газ, мазут…

Съгласно действащите разпоредби проверката на отоплителните инсталационни елементи трябва да се извършва веднъж годишно, което се удостоверява с подходящ протокол.

Рутинно изпълнявани:

– почистване на компоненти – особено горивната част

– проверка на електродите за запалване и йонизация

– проверка на предпазни устройства / сензори (тяга на комина, прегряване, изпускане на газ)

– проверка на окабеляване, електрически и хидравлични връзки

– подмяна на износени елементи: филтри, уплътнения

– Диагностика на възможни дефекти в оборудването (кухини, пукнатини и др.)

– настройка

– Пробно пускане (проверете за евентуално наличие на въздух).

Също така си струва да се възползвате от възможността да проверите домашните електрически и газови инсталации. Проверката трябва да включва: измервания за защита от токов удар, оценка на защитите на електрическото табло и проверка на вентилацията в помещения, където се използват уреди с газово захранване.

ПОМНЕТЕ:

– ефективно работещата отоплителна система ще ви даде толкова топлина, колкото ви е необходима, използвайки гориво – газ, петрол, въглища, електричество… – възможно най-малко

– от съображения за безопасност, обслужването на вашата отоплителна система да бъде само от оторизиран и квалифициран персонал

2. Почистване и обезвъздушаване на радиатори

Преди да пуснете традиционното радиаторно отопление за първи път през сезона, е важно да почистите радиаторите от мръсотия. През лятото, когато не са били използвани, по тяхната повърхност и отвътре се е образувала мръсотия. Ако не ги премахнем, след няколко дни дори не много интензивно нагряване във въздуха ще се издигне неприятна миризма на изгорял прах. Това е нездравословно за дихателната система на човека и опасно за страдащите от алергии.

За да избършете радиаторите, използвайте четки с фини четина и меки кърпи, които няма да повредят боядисаната повърхност. Вътрешното почистване е най-добре с четка, прикрепена към дълга тел с дръжка. Това ще ви позволи да достигнете по-добре до всички кътчета. За да стигнете по-лесно между панелите на радиатора, можете да свалите горния капак на радиатора (така наречената решетка) и страничните капаци.

Случва се по време на първото пускане да чуем как водата шупне, съска или свисти в радиаторите. Това са признаци на аерация. Вътре в радиаторите се е натрупала вода с въздушни мехурчета, което прави невъзможно разпределението на топлината. Затова обезвъздушете радиаторите, изравнете налягането в тях и напълнете вата

Обезвъздушаване може да направите сами. За тази цел трябва да развиете клапана (обикновено разположен в горната част на радиатора) със специален ключ. Въздухът ще изтича от клапана, след това въздухът и водата, а след това водата ще изтича – тогава сме сигурни, че радиаторът е обезкървен. Можете да изключите клапана, да изравните налягането и нивото на водата в системата. Налягането може да се отчете на манометъра на печката. Обикновено е между 1 и 2 бара. Ако е по-ниска, водата трябва да се пусне в системата през клапана, разположен на печката. За да може отоплението на радиатора да работи правилно през целия сезон, може да се наложи да повторите тази процедура след известно време.

3. Термостати: подмяна на батерията и нови модели

Какво насърчава спестяванията от отопление на дома? Правилно подбрани термостати. Ако вече ги използвате, почистете устройствата си, проверете техническото им състояние, ако е необходимо – сменете батериите. Такава основна поддръжка ще се изплати при липса на дефекти в отоплителния сезон. Помислете за закупуването на допълнителни, по-модерни продукти и елементи за автоматично управление, позволяващи бъдещо разширяване на домашната мрежа от устройства.

Защо да го правим.

Стайните термостати са ефективни за спестяване на енергия (и пари), защото предотвратяват прегряването на помещенията. Оптималната температура в къщата е около 19-24 градуса по Целзий (в зависимост от индивидуалните предпочитания). За топлинния комфорт на членовете на домакинството е добре да се уверите, че температурата в стаите не е случайна и винаги се поддържа на правилното ниво. Също така си струва да запомните да изключите отоплението при проветряване и да намалите температурата с 3-4 градуса, когато никой не е у дома.

Как да го направя по-лесно?

Чрез инсталиране на модерна сградна автоматизация. Благодарение на контролните устройства SALUS Controls – говорим за напр. Температурен термостат RT520RF – котелът в дома ви ще се върне към най-комфортната температура точно преди да се върнат членовете на вашето семейство, а благодарение на продуктите на Умен дом https://salus-controls.bg/salus-smart-home/strona-glowna-sh- говорим за напр. сензор за отваряне – отоплението автоматично ще се изключи във проветриво помещение.

4. Сграда

Ако искате отоплението ви да работи оптимално, което е най-доброто, което можете, не забравяйте да проверите състоянието на вашата отопляема сграда през пролетния сезон. Ако е необходимо, поправете го. Особено важни са:

– подмяна или ремонт на прозорци / врати

– Подмяна или ремонт на улуци

– ремонт на покрива

– Дренаж (подземна дренажна система)

– Паропропусклива изолация (напр. Минерална вата)

Подходящото ниво на влажност (вентилация), плътни врати, прозорци, покрив и подове е ключов въпрос за здравето на жителите и за задържане на топлината, генерирана от отоплителната система във вътрешността.

Зимата изненадва не само строителите на пътища

Летните дни не насърчават да мислите за студа. През септември изглежда, че ноември е далеч, така че със сигурност ще успеем да се погрижим за нашите отоплителни уреди. Нищо по-заблуждаващо. Топлината през прозореца ни прави сънливи и зимата ни „изненадва“ всяка година. Ето защо, на прага на есента си струва да модернизирате котелното помещение и да подготвите инсталацията за натоварения отоплителен сезон.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик