Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Каква стайна температура е най -добра за вашето здраве?

ВРЪЩАНЕ

Влиянието на температурата върху нашето благосъстояние е огромно. Ефективна работа, подходящ сън, добро настроение – топлинните условия на стаите, които използваме, влияят на всичко това. Температурата в къщата определя как се чувстваме. Освен това, подходящият топлинен баланс на къщи и апартаменти поддържа здравето на дихателната и сърдечно -съдовата система, а също така определя жизнената енергия на човек. Топлинният комфорт в домове, които не са нито прегрявани, нито охладени до прекалено ниски температури, намалява склонността ни към болести, особено при инфекции на горните дихателни пътища.

Здравето започва у дома

В допълнение към добрата вентилация, много дневна светлина, подходяща влажност и подходящи условия за сън, топлинният баланс е ключова характеристика на комфортен дом.

Защо е така?

Тъй като домът е най -близката среда за човек, място за „презареждане на батерии“. В последно време често работим у дома – така че нашето социално и психологическо функциониране зависи от вътрешните условия. Не става дума само за топлинен комфорт, но и за комфорта на ежедневието. С други думи, когато температурата на помещението се адаптира към неговата функция – подходяща в хола, банята, спалнята и т.н. – ние се чувстваме по -добре и използваме домашното си пространство по -ефективно. Каква температура задаваме в стаите, зависи от нашите нужди.

Неблагоприятният микроклимат в сградите намалява не само благосъстоянието на възрастните, но и психо физичното състояние на децата, които боледуват по-често и също учат по-малко.

В допълнение, начинът ни на живот се промени през последните години – прекарваме все по -малко време на открито и все повече време в сгради, където се отпускаме, водим социалния и професионалния си живот. Трудната епидемиологична ситуация в света, с която се сблъскваме през последната година и половина, допълнително подчертава значението на аргументите, които говорят за промяната в начина на живот на хората спрямо миналия век. Факт е, че прекарваме много повече време на закрито от преди. Температурата на нашите интериори трябва да ни влияе в същата степен като времето или метеорологичните условия; поддържа или нарушава естествената ни дейност. Оставайки в домовете си дълги часове, цели дни, трябва да се грижим техният микроклимат да е най -полезен за нас.

Каква температура в отделните помещения?

Трябва да започнете с факта, че температурата в интериора на дома трябва да бъде съобразена с индивидуалните нужди на обитателите. Въпреки това, определени правила важат за всички.

woman in the kitchen

Термичният комфорт на интериора има свои собствени правила и е тясно свързан с физиологията на човешкото тяло. Струва си да знаете баланса. От една страна, дълготрайните ниски температури (смята се, че са под 18 ℃) карат тялото да се охлади, намалява ефективността и става по-уязвим към инфекции. От друга страна, стайните температури над 21 ℃ предизвикват изсушаване на лигавиците на дихателните пътища и конюнктивита, което също намалява устойчивостта към инфекция и създава условия за развитие на алергии, астма. Прегряването също насърчава нарушения на концентрацията, повишено изпотяване (т.е. загуба на електролити) и дори сърдечни проблеми.

Каква е оптималната температура? В хола/офиса е около 20 ℃. При тези параметри на отопление обикновено се чувстваме най -добре, най -фокусирани, пълни с енергия и продуктивни. Температури над 21 ℃ (до 25 ℃) ще работят най -много в банята, докато се къпете.

По принцип температурата в кухнята трябва да е по -ниска, отколкото в хола (стаята, в която прекарваме най -много време), защото ние я подгряваме систематично, докато готвим ястия. Така че изглежда, че 19 ℃ е оптималната температура тук.

Нашето удовлетворение се увеличава и от осъзнаването, че сградата е екологично неутрална и енергийно ефективна. Харесва ни да знаем, че нашата къща не замърсява природата, оценяваме факта, че е икономична, че спестява пари в бюджета на домакинството. Тези фактори също повишават престижа и подобряват социалната оценка на домакинствата.

mother and doughter spending family time

Правилната температура = здравословен сън

Сънят е основната физиологична нужда на организма, без която човек не може да функционира правилно. Следователно температурата на стаята, в която спим, е друг важен аспект на темата.

Възстановяването на съня е много важно – възстановява нашата енергия, помага да се избегнат болести – но хигиената му изисква подходящи условия.

Какво влияе върху здравословния сън?

– стайна температура

– спалня с добра вентилация

– подходяща тъмнина

– успокояващи декорации

Предполага се, че идеалната температура за сън е 17-19 ℃, което е по-ниско от това за дейностите, които предприемаме през деня. Спалнята трябва да е значително по -хладна от хола.

Струва си да си припомним това, защото чрез прегряване на стаята, в която спим, принуждаваме тялото да активира механизма на терморегулация. Кръвообращението се увеличава и тялото се покрива с пот. Концентрирани върху постоянно охлаждане, тялото ни не почива както трябва. Спим плитко, неспокойно. На сутринта се събуждаме мокри, отслабени, с нарушени рефлекси и малко желание за действие. Но не само „парниковите“ условия намаляват качеството на съня. Неблагоприятните ефекти се проявяват и в обратната ситуация. Когато е твърде студено в спалнята, ние се събуждаме студени, с хрема и болки в гърлото.

Теория срещу реалността

Въпреки че посочените температурни стойности за различните помещения в къщата изглеждат универсални и добре усреднени, оптималната температура за работа, къпане, сън за всеки може да бъде различна. Възприемането на топлината е много индивидуален въпрос.

Възприемането на температурата може да бъде повлияно от всичко: възраст, пол, здраве, емоции, настроението ни в даден ден. Ето защо, за да настроите работата на отоплителната система към себе си, струва си да оборудвате дома си със съвременни системи за управление.

Термостат за стайна температура, клемни шини, задвижки, интелигентни глави за радиатори – това са устройствата, които осигуряват най -голям контрол върху параметрите на отопление. Те ще следят каква е температурата в къщата.

Припомнете си, от условията на жилище, влияещи върху здравето и благосъстоянието на хората, най-важните са: качеството на въздуха, температурата и влажността. Можем да повлияем положително на всички тези фактори, като инвестираме в съвременни технологии, насочени към строителната и монтажната индустрия.

Системите за управление на отоплението SALUS Controls ви позволяват лесно да променяте параметрите на отоплението в зависимост от времето на деня, активността на обитателите или предназначението на определена стая. Благодарение на тях можем също да ограничим отоплението в неизползвани помещения или да намалим температурата в помещенията, когато сме далеч от дома за дълго време, което се изразява в по -нисък разход на гориво за отопление.

Температурните термостати и други елементи на системите за управление са много гъвкави. Индивидуалният контрол на стайната температура ви позволява лесно и бързо да повлияете на климата на вашия дом: по -топло е там, където имате нужда, и по -хладно, където имате нужда. Ако обаче нуждите ни внезапно се променят, например искаме да е по -топло в спалнята, а не в хола, защото имаме настинка и лежим в леглото – с едно щракване в мобилното приложение променяме съществуващите настройки. Алгоритмите за управление ще настроят температурата към новите индикации.

Серия продукти, които заслужават особен интерес, е линията SALUS Smart Home, която позволява не само да се контролира отоплението, но и да се създаде интелигентен дом според личните предпочитания.

От какво се състои SALUS Smart Home?

Интелигентната система включва устройства, които ви позволяват да контролирате и регулирате температурата поотделно във всяка стая от всяка точка на света (чрез интернет). Те също така ви позволяват да контролирате работата на котел, помпа за централно отопление, БГВ или друго отоплително/охлаждащо устройство. В допълнение към температурния термостат с напрежение или батерия, серията включва:

а. универсалния интернет гейтуей UGE600 (всички свързани към него устройства могат да се управляват чрез мобилно приложение)

б. KL08RF клемна шина + разширителен модул KL04RF за контрол на повърхностно отоплението/охлаждането

в. Безжични термостатични глави TRV

г. модули за управление

д. Интелигентни щепсели (позволяващи управление на устройства до 3600 W)

е. сензори: отваряне на прозорци/врати, наводнение, дим, движение

Конфигурирането, процесът на сдвояване и свързването на устройства заедно в уеб приложението е лесно и интуитивно. SALUS Smart Home е една от най -лесните за използване, най -ефективните системи, налични на пазара.

SALUS thermostats, Internet Gateway, sensors

Защо регулирането на отоплението е решение, без което една къща не може да бъде икономична и модерна?

Защо регулирането на отоплението е решение, без което една къща не може да бъде икономична и модерна?

Тъй като само чрез интелигентно управление на отоплителната инсталация ние печелим:

– намаляване на разходите за отопление

– регулиране на температурата спрямо функцията на помещението и текущите нужди на потребителя

-удобно управление на устройства с лесни за използване контролери, уеб приложения

– възможност за автоматично управление на котли, помпи

– активиране и управление на отоплителната система също извън дома (чрез интернет)

– по -ниски емисии на вредни компоненти в атмосферата

В обобщение, интелигентните системи за управление на отоплението носят на собствениците само предимства. Разпределението на температурата, адаптирано не само към начина на живот, но и към нуждите на тялото, е от полза за нас във всеки аспект: здравословен, психологически, социален и професионален.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик