Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Вентилаторни конвектори – характеристики и видове

ВРЪЩАНЕ

Кой ще има полза от вентилаторните конвектори? Лятото е пред нас – най-горещите месеци в годината. Време, когато отоплителният сезон приключи и ние търсим начини за ефективно охлаждане на нашето жилищно пространство или офиси. Предвид настоящата климатична ситуация – през летните месеци температурите в Европа са почти тропически – някои от вас със сигурност биха искали да климатизират интериора си с едно универсално устройство. Климатизацията означава поддържане на подходящи температурни условия на въздуха, независимо от времето и сезона (което на практика означава: управление на отоплителни или охлаждащи системи). В такава ситуация си струва да помислите и да инсталирате вентилаторни конвектори.

Тази статия отговаря на въпросите:

Какво представляват вентилаторните конвектори?

Какви са техните предимства?

Какви видове вентилаторни конвектори съществуват?

Как да увеличим ефективността на тяхната работа?

Какво представляват вентилаторните конвектори?

Вентилаторните конвектори са отоплителни и охлаждащи устройства, чиято задача е да поддържат оптималната температура в помещението. Как работят те? Най-просто казано, на принципа на топлообмен с околната среда чрез вентилатори. Това е практично, общо решение, използвано в обществени сгради. Вентилаторната спирала загрява, охлажда или загрява и охлажда интериора. Отоплителната и охлаждащата среда тук е вода.

Вентилаторните конвектори обикновено се използват в големи сгради (офис сгради, аудитории, киносалони), но няма проблем те да бъдат инсталирани в частни домове за удобство на собственика. Условието е да има хидравлично подготвена охладителна система.

Предимства на използването на вентилаторни конвектори

– ниската топлинна инерция позволява бързо регулиране на температурата на въздуха към настоящите нужди

– гъвкавост (отопление и охлаждане) и лесна работа

– топлинен комфорт през цялата година

– спестяване на пространство благодарение на малки размери

– почистване и филтриране на въздуха – високото му качество благодарение на йонизационните филтри

– благоприятен микроклимат за хората с алергии

– екологичен: за разлика от климатик, вентилаторният конвектор загрява и охлажда въздуха, използвайки водна среда, а не фреони – химични съединения, чието изхвърляне в атмосферата причинява увреждане на озоновия слой

Какви видове вентилаторни конвектори съществуват?

Вентилаторни конвектори: разделяне по конструкция

  • Двутръбна и четиритръбна
  • Работа с вентилатор или индукция

Двутръбният вентилаторен конвектор има само един топлообменник за отопление / охлаждане, така че – в зависимост от нуждите и времето на сезона – или се загрява, или охлажда (изисква превключване от охлаждане към отопление и от отопление към охлаждане).

Четиритръбната вентилаторна намотка е блок с два топлообменника (отделни за отопление и за охлаждане), който може да работи и в двата режима едновременно.

Често използваните вентилаторни конвектори – както подсказва името му – използват вентилатори за своята работа (за принудителна циркулация на въздуха). От друга страна, индукционните вентилаторни конвектори нямат вентилатор, но използват силата на индукция на външен въздух. Въздухът се засмуква, насочва към топлообменника, загрява се / охлажда се и след това се издухва в стаята.

Вентилаторни конвектори: разделяне според метода на монтаж

  • Подов монтаж: вграден в специален корпус вътре в пода
  • Таванен монтаж: в зависимост от варианта, монтиран хоризонтално или вертикално
  • Монтирана касета: най-популярният вариант, монтиран в окачения таван
  • Монтиран на стена: проектиран да бъде поставен на стената

В обобщение, повечето вентилаторни модули, предлагани на пазара, осигуряват: лесен монтаж, лесен достъп и икономична, ефективна работа в търговски, сервизни и жилищни помещения. Функционалността им обаче може да се умножи.

Вентилаторните конвектори могат да работят още по-ефективно.

Как? Чрез използване на модерен, автоматичен контрол. Правилно подбраната система за управление може да избегне прегряване или преохлаждане на интериора.

По отношение на управлението на вентилаторните конвектори, SALUS Controls предлага многофункционален стаен контролер, предназначен за управление на двутръбни или четиритръбни вентилаторни модули: устройство FC600.

Защо FC600?

Потребителите на вентилаторни конвектори могат да изпитат повишен топлинен комфорт поради точността на управлението, предлагана от контролера FC600. Устройството е оборудвано с TPI алгоритъм за управление. Той контролира вентилаторите и клапаните по много прецизен начин, за да достигне и поддържа желаната зададена температура в стаята. В двутръбна система V1 изходът контролира отоплението и охлаждането, а в четиритръбната система V1 изходът контролира отоплението и V2 изходът контролира охлаждането.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик