Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Предимства на подовото отопление

ВРЪЩАНЕ

Радиаторите у дома са стандартно и очевидно решение, но дали е най-доброто? Оказва се, че все повече хора се отказват от тази форма на отопление на помещенията. Вместо това подовото отопление набира популярност – невидимо, удобно и икономично. Наистина ли си струва да инвестирате в него? Вижте какви предимства има такава отоплителна система.

Подовото отопление осигурява по-добро разпределение на температурата

Една от основните причини, поради които има смисъл да инсталирате подово отопление, е оптималното разпределение на температурата, което създава. Много по-полезно и удобно е хората да имат по-висока температура в краката и по-ниска в главата. Това е ефектът, постигнат от все по-популярното подово отопление. Той помага да се осигури благополучие и по-добро използване на топлината, която, както знаем, се издига до тавана.

Но това не е всичко! Подовото отопление също така осигурява равномерно разпределение на температурата в целия интериор. Радиаторите отопляват само локално и излъчваната от тях топлина се разпространява в помещението с не особено добра ефективност. В резултат на това може да е много по-топло близо до радиатор, отколкото в другия край на стаята. При подово отопление този проблем престава да съществува, тъй като се монтира по цялата повърхност на помещението и отдава топлина равномерно.

Подовото отопление е икономично

Благоприятното разпределение на температурата влияе и на много по-ефективно използване на енергията. В резултат на това подовото отопление е по-евтино за използване от традиционното радиаторно отопление. При същата температура усещането за топлина е по-силно, ако използвате подово отопление. Следователно, за да осигурите същия топлинен комфорт, можете да намалите температурата с 1-2 градуса. На годишна база това може да помогне за значително намаляване на разходите за отопление. Спестяванията могат да достигнат дори десетина процента!

Повече влажност на въздуха, по-малко прах

Спецификата на подовото отопление позволява да се намали количеството на завихрящия се прах във въздуха и да се поддържа оптимална влажност. Първо, елиминира необходимостта от радиатори, които събират прах.

Второ, той отделя топлина чрез радиация, така че не предизвиква движение на въздуха по начина, по който радиаторното отопление прави. Радиаторите отделят топлина чрез радиация и конвекция, което кара въздуха да се движи нагоре. Освен това при температури над 55°C прахът се запича върху радиаторите. Подовото отопление намалява движението на въздуха и следователно предотвратява издигането на голяма част от праха и спомага за поддържането на оптимална влажност, като по този начин намалява растежа на праховите акари. Това го прави по-полезен за страдащите от алергии и го прави по-лесно да се поддържа чист.

Подовото отопление означава по-големи възможности за проектиране

Радиаторите често ограничават възможностите за подреждане на дадено помещение. Те заемат ценно място и понякога се поставят по неудачен начин. Когато избирате подово отопление, не е нужно да се притеснявате за разположението на радиаторите и тяхното влияние върху дизайна на даден интериор. Много хора също така твърдят, че радиаторите ненужно претрупват и обезобразяват пространството. Решението е подово отопление, което е напълно невидимо.

Просто трябва да имате предвид, че използването му създава различен вид ограничения за декора. Когато използвате подово отопление, трябва внимателно да изберете довършителните материали за подовете. Използвайте материали, които водят добре топлината. Камъкът, керамиката и теракотата работят най-добре, въпреки че могат да се използват подови панели или паркет. В повечето случаи обаче килимите трябва да се избягват.

Подовото отопление работи чудесно със съвременни системи

Подовото отопление е просто по-модерно от радиаторите. Той съчетава икономия на енергия и комфорт. Работи добре с усъвършенствани системи, които използват възобновяеми енергийни източници – термопомпи или фотоволтаици. Също така е идеален за използване с домашна автоматизация и интелигентни домашни системи, защото позволява прецизен контрол на температурата. В предложението на SALUS Controls ще намерите богата гама от продукти, предназначени за работа със системата за подово отопление.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик