Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Димиране на осветлението – защо си заслужава?

ВРЪЩАНЕ

Димеране на осветлението (димер) е едно от най-популярните устройства, работещи в умен дом. Позволява ви да регулирате яркостта в стаята спрямо времето от деня и какво настроение искаме да създадем в момента. Благодарение на него домът става универсален, по-добре адаптиран към нуждите на потребителя. Димерите имат функция за пестене на разходи, те също така позволяват регенериране на умореното зрение.

Как работи димерът?

Съвременните димери на осветлението са устройства, които работят с модерна електроника. Това е нова версия на този тип продукт, създадена по съвременни технологии. В миналото димерите бяха потенциометри, управлявани от копче. С тяхна помощ бихме могли ръчно да регулираме параметрите на електричеството, захранващо крушката. Все още можем да закупим много димери от този тип, но съвременните модели ги изпреварват по прецизност на работа и удобство на използване (правим го дистанционно). В съвременните димери ролята на потенциометър се поема от така наречените печатни платки, т.е. специално подготвени платки, върху които се нанася шаблон от писти, за да образуват електронна схема. Тези платки са сърцето на устройството.

На пазара непрекъснато се появяват нови решения за управление на светлината. Те използват например радиовълни или инфрачервени лъчи. Димерите могат да си сътрудничат с други елементи на интелигентната къща (например климатик, отопление). Не забравяйте обаче, че с димер, светлината рядко постига 100% от мощността си. Всичко зависи от това какъв димер ще изберете (параметрите му), но най-често той ще бъде около 80-90% от мощността на крушката. Ако имаме нужда от повече светлина за работа, е добре да монтираме луминесцентна лампа с възможно най-висока мощност. Когато ситуацията го изисква, ще постигнем необходимата яркост в стаята.

Видове димери

Можем да разделим димерните светлинни превключватели на три основни типа:

Дистанционни: управлявани чрез дистанционно управление или мобилно приложение (също през интернет)

Докосване: затъмняване и осветяване чрез достатъчно дълго докосване на панела

Ръчно: традиционен принцип на потенциометър (копче, циферблат)

Кога е полезен димерът за осветеност?

Най-важното му предимство е, че можем да регулираме интензитета на светлината според обстоятелствата. Интензитетът на светлината не е нищо друго освен плътността на светлинния поток, който влияе върху остротата и точността на зрението. Адекватната осветеност на стаята определя функционалността на дома. Когато работим или учим, имаме нужда от повече светлина.

Когато искаме да се отпуснем, избираме приглушено, мрачно осветление, за да накараме очите ни да се чувстват комфортно. С помощта на димер можете бързо да създадете атмосферата, от която се нуждаете в една стая. Също така е вариант за минималисти и хора, които държат на мултифункционалността на една стая. Не ни трябват различни лампи, за да постигнем различни ефекти – само една, управлявана от контролер за осветление с функция за димер. Трудно е да се отрече, че на ежедневна база е преди всичко удобно и икономично.

За кой светлинен източник какъв вид димер?

Техническите параметри на светлинните контролери се различават в зависимост от вида осветление, в което искаме да го използваме. Преди да решите да закупите такава, е необходимо да определите каква лампа ще работи с нашия димер (нажежаема жичка, халогенна или може би светодиодна LED). Това е важно, защото грешен избор може да ни струва повреда на устройството. Не забравяйте също, че не всички крушки могат да бъдат затъмнявани. Такава информация трябва да бъде поставена върху опаковката.

Всеки димер за светлина, който се предлага на рафта на супермаркета, има специфично натоварване (ватове), при което работи правилно. Ако крушката има по-малка мощност от декларираната на димера, лампата ще мига (ако изобщо ще имаме светлина). От друга страна, ако параметрите на крушката са твърде високи за димера, може да се случи повреда на предпазителя.

Крушките от стар тип (напрежение 230V) обикновено са идеално съвместими с димери за светлина, но е трудно да се говори за икономична консумация на електроенергия. Става дума по-скоро за удобството на намаляването на светлината в ситуации, които не изискват “пълно осветяване”. Декоративните крушки, независимо от вида, трябва да имат функция за затъмняване, за да работят с димер. Светодиодните LED крушки също трябва да имат тази функция, но изискват съвременни електронни димери, които контролират захранването с ток с най-голяма точност. В противен случай диодите ще загубят живота си преждевременно. Енергоспестяващите луминесцентни лампи трябва да имат възможност за димиране. 230V халогенни лампи са съвместими с димер (важното е, че димерът значително увеличава живота на халогените).

RC и RL димер – какви са тези символи?

RC – затъмняване чрез изключване при падащ фронт. Работят с крушки с нажежаема жичка, 230V халогени, 12V халогени, луминесцентни лампи, светодиоди (заглушават светлината до 40%).

RL – затъмняване чрез забавено активиране по нарастващия фронт. Те работят с крушки с нажежаема жичка, халогенни крушки и някои светодиоди (те имат по-голям обхват на затъмняване, което позволява минимално осветление в стаята).

Контролът на светлината означава спестявания и по-добро здраве

Изборът на осветление с правилната интензивност е голямо предимство. Първо, димерите ни дават само светлината, от която се нуждаем в даден момент. Благодарение на тях можем свободно да осветяваме или затъмняваме стаята – в зависимост от това какво правим или как се чувстваме. Те консумират минимално количество енергия и благодарение на факта, че ви позволяват да намалявате светлината, намаляват консумацията на електроенергия.

В резултат на това плащаме по-ниски сметки. Второ, димерите за светлина помагат да се защити зрението и да се подобри настроението ви. Твърде малката или твърде високата интензивност на светлината е вредна за очите, причинява мигрена при особено чувствителни хора, разсейва – просто ги уморява. Възможността за следобедно или вечерно намаляване на светлината има успокояващ ефект върху нервната система, създава уютна атмосфера и насърчава релаксацията. SALUS Controls предлага светлинен контролер DI600 с димиращи функции, който работи като част от системата SALUS Smart Home и ви позволява да създавате всякакви OneTouch правила и сценарии. Каним ви да научите повече за продукта тук.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик