Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Радиаторно или подово отопление, ефективност и спестяване, кое да изберем?

ВРЪЩАНЕ

„В къща от 160 м2 искам да инсталирам подово отопление. Това достатъчно ли е за отопление на всички помещения? Един приятел препоръчва да инсталирате допълнителни радиатори. Моля за съвет!“

В почти всеки форум за реновиране се иска помощ при избора на екологични и енергийно ефективни отоплителни системи и автоматизация за управление на подово отопление. Така че не е трудно да забележите, че нараства търсенето на алтернатива на традиционните радиатори. Въпреки това, аспектът на неговата ФУНКЦИОНАЛНОСТ и ДОСТЪПНОСТ все още се нуждае от разяснение.

Статията разглежда следните въпроси:

  • може ли системата за подово отопление да бъде основната отоплителна инсталация в къщата?
  • какъв е най-добрият начин за контрол на подовото отопление?
  • защо контролерите на SALUS Controls гарантират най-доброто функциониране на подово отопление?

Подово отопление във вашия дом

Съмненията, свързани с подово отопление, най-често се отнасят до ситуации, когато то е единственият източник на топлина в жилищна сграда. Двадесет и пет градуса – това е оптималната температура на пода – обещаваща топлинен комфорт. Но има някои опасения: дали водна, нискотемпературна отоплителна система, характеризираща се с висока топлинна инерция, ще може да загрява достатъчно подовата повърхност? Или може би, вместо да се издигне до тавана, топлината толкова ценна за домакинството, ще избяга под килими и мебели?

Ако къщата ви е добре изолирана и вашите шкафове, дивани и дъбови гардероби не затрупват целия етаж, топлината няма да избяга никъде. Но тя също няма да се издигне до тавана – подовото отопление не работи чрез конвекция, а чрез радиация. Не предизвиква движение на въздуха.

Благодарение на модерните подови контролери, контурите равномерно разпределят топлината и я поддържат там, където по-високата температура осигурява най-голямо удоволствие – в краката.

Защо това е важно? Защото работи на практика. Топли крака и хладна глава – в тези топлинни условия, без да усещате, че сте ударени в лицето от горещ въздух, работите и почивате най-удобно.

Трябва да сте наясно – това противоречи на традиционната идея за намаляване на консумацията на енергия, че спестяванията от използването на водно подово отопление се дължат на изключването му (топло е, ще изключа отоплителния уред) и ще спестите от сметките. Те са резултат от различният начин на работа – водата се загрява до по-ниски температури, генерирайки по-ниски разходи. Съвременната инсталация изисква модерно мислене.

Защо това е важно? Защото приключението в съвременността си струва да започне, като поставите тези нови реалности в мислите си.

Подовото отопление не само, че не трябва да поддържа класически конвекционни нагреватели с висока температура. С компетентен подход към системата, то ще функционира успешно като основна отоплителна система.

Все пак има една “уловка”…

Как да настроите подовото отопление?

Поради високата топлинна инерция (повече време за достигане на зададената теппература за отопление или охлаждане), функционалността на подовото отопление е тясно свързана с правилното му регулиране. Температурата в стаите не е необходимо да е една и съща през целия ден, да не говорим, че ако искате да живеете икономично и комфортно , тя никога не трябва да е случайна. Правилният контрол на подовото отопление, включително и през интернет – е рецептата за идеалната температура във вашия дом.

И тук възниква нов въпрос: струва ли си да се инвестира в подово отопление във ваканционни домове или апартаменти? Поради дългото време за загряване може да мислите, че не си струва. Това не е вярно. Решаващият фактор за подобна инвестиция не трябва да бъде осъзнаването на самата топлинна инерция, а знанието как да се контролира подовото отопление. Защо да се отказвате от комфортно топъл под, когато можете да получите модерни контролери и да започнете да отоплявате дистанционно няколко часа преди да пристигнете във вилата си?

SALUS Controls предлага устройства, които ви позволяват да решавате в реално време – също така и дистанционно – колко топлина ще се подава и към кои помещения, в кой момент. Само тогава използването на подово (повърхностно) отопление ще бъде комфортно, енергоспестяващо и напълно изгодно. Устройствата които са ви необходими са:

  • регулатори на температура
  • стайни температурни регулатори за подово отопление
  • център за контрол и управление (клемна шина)
  • термоелектрически задвижващи механизми

Те ще гарантират, че топлината в дома ви ще бъде адаптирана точно към това, от което се нуждаете във всеки един момент. Обикновените терморегулатори – тези, които нямат вграден алгоритъм за термична инертност, може да не са много ефективни а понякога дори и с риск за прегряване на пода. Те няма да осигурят точни стойности на температурата в отделните помещения СПЕСТЯВАНЕ, нито ще ви позволят да достигнете желаните температури за избраните от вас часове КОМФОРТ, както е възможно с нашия Quantum SQ610 с интелигентен и прецизен алгоритъм за управление на подово отопление (ITLC).

Чудите ли се защо ви е необходим контрол във всяка зона – регулиране на температурата в помещението? Ето един пример: ако вечер искате да повишите температурата във всекидневната, защото там си почивате със семейството, гледате любимото си телевизионно шоу или се наслаждавате на хобито си, трябва ли да повишите и температурата в другите стаи , въпреки че няма да ги използвате!? По-добре температурата, например в спалнята, да бъде с няколко градуса по-хладна, отколкото в хола. Това би било от полза, както за вашият здравословен сън, така и за вашият портфейл.

Електрическо управление на подово отопление

Електрическото подово отопление е вторият вариант на подово отопление. Вместо обширни водопроводни съоръжения и захранвани от котел и водна помпа, тук разглеждаме електрически отопляеми контури, отоплителни фолиа или постелки, монтирани в пода. Това решение много често допълва традиционната инсталация (радиатори). Използва се в реновирани сгради или в избрани помещения. Това се дължи на факта, че това предложение е по-малко сложно и отнема относително кратко време за изпълнение (макар и да не е по-евтино за експлоатация) от водния вариант. Подмяната на пода е много по-малко усилие от подмяната на цялата отоплителна система.

За да се отговори на енергоспестяващите изисквания, без излишно свръхнагряване, както и при водната нагревателна среда, електрическото отопление трябва съответно също да се регулира. Настройките за регулиране на зоната (температурата в съответното помещение), е за предпочитане да имат опция, която позволява дистанционно управление на системата и през интернет.

ЗАБЕЛЕЖКА: Трябва да знаете, че регулаторите на температурата, които работят с ЕЛЕКТРИЧЕСКО подово отопление, трябва да имат вход за сензор на подoвата температура (FS300 за Salus). Електрическата оплетка може да се загрее до 80 градуса по Целзий, така че сензорът има функция за безопасност. По-голямата част от контролерите за температура SALUS Controls, проектирани да контролират подово отопление имат такъв вход. Това са моделите:

И така, SALUS Controls контролира подово отопление…

…гарантира комфорт и безопасност в дух на екологичност и енергоспестяване. Интелигентното управление на отоплението не е просто моден и добре звучащ лозунг, а улеснява живота ви и ви дава реални финансови ползи.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик