Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Какъв вид отопление да изберете за банята?

ВРЪЩАНЕ

Изборът на вид отопление за баня е от решаващо значение за комфорта на домакинството. Какъв вид инсталация трябва да изберете: модерна система за подово отопление или традиционен радиатор? В края на краищата и топъл под, и горещ радиатор са много полезни решения във всяка баня. Затова много от нас избират смесена инсталация. Как ефективно да комбинирате тези две отоплителни системи в малка стая? Не е нужно да е трудно, стига да подходим мъдро към темата. Отоплението за баня не може да е случайно.

Банята е специално място във всеки дом. Ценим неприкосновеността на личния живот, искаме да се чувстваме сигурно, уютно и най-вече свободно. Когато подреждаме „домашното СПА пространство“, ние също искаме то да бъде функционално и напаснато към интимните обстоятелства. В банята често оставаме голи, боси и просто регенерираме. Ето защо е толкова важно да ни е топло.

Отопление за баня в къща с подово отопление

Когато избираме идеалното отопление за банята, често искаме хем да ни е топло а и да използваме радиатор тип сушилник за дрехи. Подовото отопление, въпреки че осигурява топлина в краката, не ни дава тази възможност. Как да комбинираме подово отопление с радиаторно отопление в банята, ако къщата ни е изцяло изградена с Подово?

Първи вариант

Най-лесният начин да направите това е да свържете радиатор -сушилник към системата за подово отопление. Това може да стане чрез допълнителен кръг и свързването му към колектора на Подовото. Това може да бъде най-интуитивният и лесен начин за свързване на радиатор и подово отопление в малко помещение. За съжаление, този вариант не е идеален. Недостатъкът на това решение е постоянно ниската температура на радиатора, което е резултат от ниските температури на подаване. Не забравяйте, че подовото отопление е система за нискотемпературно отопление!

Температурата на пода не трябва да надвишава 28ºC в дневните и 35ºC в коридорите или баните. Какъв е изводът? Когато нагретия флуид от Подовата системата потече в радиатора, радиаторът ще бъде най-вероятно затоплен, ако не и дори хладък. Така че няма да затопли банята по време на къпане. Няма да играе ролята на сушилка за пране, а това е, което всъщност ни интересува. Поради тази причина Подовото е полезно, като основно отопление само в сгради с добра топлоизолация.

Втори вариант

Второто, по-разумно решение е да монтирате електрически нагревател към радиатора, свързан към Подовото. Не го правете обаче на произволно място! От съображения за безопасност, нагревателят трябва да е далече от мивката, ваната, бидето и т.н. Когато включите нагревателя, трябва да изключите радиатора от системата на Подовото.

В противен случай топлината, произведена от нагревателя в радиатора, ще се пренася към други части на Подовата инсталация. Така да се каже, ще се „разтопи в пода”. Когато изключим радиатора от подовата система, топлината остава в банята и в радиатора-сушилник. Използвайки това решение не забравяйте да намалите излишното налягане, което естествено ще възникне при нагряване на водата в радиатора. Затова не затваряйте втория спирателен кран. Отоплението за баня трябва да се планира в съответствие с всички изисквания за безопасност!

Това ще ни позволи да зададем по-висока температура на подаването в необходимото време и да избегнем „комбинирането” във водната инсталация. Предсказуемият недостатък на този метод е… цената. Енергията от електрически нагревател не е от най-евтините. Поради тази причина е необходимо да се инвестира в система за контрол на отоплението. Разумно избраният температурен термостат ще ви позволи да поддържате топлинен комфорт с минимален разход на отоплителна енергия. Не забравяйте, че електрическият нагревател трябва да се постави далеч от всякакви източници на вода и влага.

Salus Quantum SQ610. управлява подовото отопление, има изход за електрически нагревател (3 А) , както и функция Топъл под и измерва влага. Използването му през системата Умен Дом Salus Smart Home на Salus, прави вариантите и възможностите за управление на отоплението в банята почти безгранични.

Трети вариант

Най-ефективният (и най-времеемък) е създаването на отделни отоплителни кръгове, които ще работят независимо един от друг. Тоест отделен кръг за радиатор -сушилник и отделен кръг за подово отопление. Благодарение на това ниската подавана температура към подовия кръг изобщо не е проблем. Температурата подавана към радиатора ще бъде независима от него.

Който и вариант да изберете ще са ви необходими термостати, които да работят във влажната и мокра среда на банята. Такива термостати съществуват но са много скъпи и няма голям избор, тогава?!

Решението което предлагат Salus.

е използването на термостат извън мокрото помещение, който измерва температурата вътре в мокрото помещение. Това са термостати работещи с изнесен Датчик за температура FS300, който е със степен на защита IP69K.

Salus модели: HTRP230, BTRP230, VS30W, VS30B, VS35W, VS35B, SQ610, SQ610RF, VS10WRF, VS10BRF, VS20WRF, VS20BRF, HTRS-RF(30), HTRP-RF(50), TS600 и FC600

Отопление за баня в къща с радиаторно отопление

Нека си представим.

Основната система в нашата къща е радиаторно отопление. По време на строителството на къщата не планирахме да използваме топъл под в банята.

Отпада проблема с липсата на сушилник за пране. Разполагаме с комплект от радиатор -сушилник и стайни радиатори. Високата подавана температура към радиаторите ще ви позволи лесно да затоплите банята и цялата къща според нуждите дори на най-топлолюбивия член на семейството. За съжаление, няма да може да се възползвате от комфорта на топлия под, който за много хора е безценен.

Бързо свикваме с добрите решения. Ако го пробваме, топлият под най-вероятно ще стане нещо естествено за нас. Важното е, че топлият под в банята има и хигиенна функция; подът изсъхва по-бързо, не натрупва мръсотия, не се образуват петна по плочките и не се развиват гъбички. Ако искаме да се радваме на топъл под в апартамент с радиаторно отопление, но не планираме основен ремонт, не сме без решение.

В такава ситуация си струва да се обмисли използването на електрически нагревателни рогозки. Голямо предимство на тази опция е възможността за бързо загряване на пода до приятна „топлина в краката“. Дори и извън отоплителния сезон, т.е., когато парното не работи. Ще оценим това приятно изживяване както през ранна пролет, така и през късна есен, когато топлината от пода се разлива по тялото ни след баня. За да минимизирате експлоатационните разходи на нагревателните рогозки обаче, трябва да помислите за термостат с прецизен алгоритъм за управление, който да гарантира не само по-ниски сметки, но и по-голям комфорт на „домашното СПА“, Quantum SQ610.

Надяваме се, че отговорът на въпроса „Какво отопление да изберем за банята??” сега е много по-лесен.

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик