Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane
Автоматизацията като интелигентна технологична инвестиция

 

Автоматизацията е създаване и приложение на технологии в производството и доставката на блага и услуги с минимална човешка намеса. Докато механизацията представлява процес на прехвърляне на труда, извършван от човека, към машините, то автоматизацията е следващата стъпка, която предоставя възможността машините да бъдат почти изцяло независими от човешката намеса, управлявани от собствени контролни системи за автоматизация. Въвеждането на автоматизацията на технологиите подобрява ефикасността, изправността и скоростта на много от процесите, които преди това са се извършвали от хората. Автоматизацията има широко приложение в множество области, подобрявайки качеството на живот на хората и съпътствайки ги в новата ускорено технологична ера.

 

Какво да разбираме под автоматизация на отоплителните системи

 

Когато става въпрос за автоматизация на отоплителните системи и изобщо автоматизация на дома, се има предвид използването на „умни” сензори, датчици и регулатори, които посредством мобилни приложения позволяват дистанционния контрол на системите за автоматизация в дома. Тези компоненти на автоматизацията позволяват да настройваме желаната от нас температура в дома само с едно докосване на екрана, благодарение на това, че системите за автоматизация се свързват чрез Wi-Fi с нашия телефон, таблет или лаптоп, като по този начин автоматизацията улеснява контрола ни върху отоплението както от всяка точка на дома, така когато се намираме извън него.

„Умните” контролери, използвани при автоматизацията, са изключително лесни за инсталация и управление, но за да се възползваме напълно от предимствата на автоматизацията на отоплителните системи, то трябва да предвидим и обновяването на радиаторите с такива, които да бъдат съвместими с контролерите. Разбира се, това е немалка инвестиция, но със сигурност ползите от страна на бъдещия ни комфорт и бъдещите ни разходи, благодарение на автоматизацията на отоплителните системи, ще бъдат съществени. Някои от контролерите изпращат отчети за изразходваната енергия на дневна, седмична или месечна база, отчитайки консумираната електроенергия според съответната тарифа.

 

Автоматизация за оптимизиране на разходите

 

При традиционните отоплителни системи ние имаме ограничен контрол на температурата в отделните помещения, като това се случва посредством настройване на всеки един радиатор по отделно. На пръв поглед, това не изглежда кой знае колко трудоемка работа, до момента, в който установим, че „правилна” позиция на контролера няма. Оставяйки радиаторите да работят на определена степен, то в стаята или става прекалено горещо, или прекалено студено, когато намалим степента или изцяло изключим радиатора. Освен да се изтощим от експерименти, ние рискуваме и излишен разход на енергия, който е не просто похабен ресурс, но и нещо, за което ще трябва да заплатим, без дори да ни е послужило.

Благодарение на автоматизацията на отоплителните системи чрез датчици и терморегулатори, ние можем да контролираме температурата на всеки един радиатор във всяко едно помещение според индивидуалните ни предпочитания. Наличието на различни сензори, също част от автоматизацията на дома, позволяват намаляването или изобщо изключването на отоплението в помещения, в които към даден момент няма никого, както и по време на проветряване или всякакви други ситуации, предварително зададени като правила в приложението за автоматизация на дома. Това е един от аспектите, когато автоматизацията не просто ни доставя необходимия и здравословен комфорт по време на студените месеци, но и ни предпазва от смразяващи сметки в края на сезона, благодарение на оптималната консумация на ресурси в следствие на автоматизацията.

 

Автоматизация на комфорта

 

Вече не е нужно да се нагаждаме според температурата в дома, обличайки и събличайки пуловери и жилетки, защото, благодарение на автоматизацията, ние можем да регулираме температурата спрямо нас и нашите индивидуални предпочитания. Датчиците за температура при системите за автоматизация улавят и най-пренебрежимите температурни промени в помещението, като подават информация към регулаторите, които самостоятелно могат да вземат решение относно включването и изключването на котела. Единственото, което се изисква от нас, когато говорим за автоматизация, е да зададем температурата, която бихме желали да се поддържа в помещенията, и от там нататък задълженията се прехвърлят върху системата за автоматизация на отоплението.

Друго преимущество на автоматизацията на отоплителните системи, е дистанционната ни комуникация с тях. Завръщайки се от почивка, ние можем да подадем команда чрез приложението за включване на отоплението или да разчитаме, че то ще се включи автоматично чрез предварително зададени ден и час, ако имаме планиран график на пристигане вкъщи. Някои системи за автоматизация предлагат дори и геофенсинг технологии, които проследяват нашето местоположение и предвиждат кога бихме се прибрали, за да могат да затоплят дома ни навреме за нашето завръщане. Разбира се, това преимущество на автоматизацията на отоплителните системи може да се използва и при по-кратки отсъствия от наша страна, дори и само в рамките на работния ден, освен ако нямаме домашен любимец или някаква друга причина да поддържаме топлината в дома си при наше отсъствие.

 

Автоматизация от SALUS Controls

 

SALUS Controls е част от международна компания, известна с иновативни изследователски проекти в областта на управляващата електроника и автоматизацията, предлагайки решения за контрол на топлинната и възобновяема енергия. SALUS Controls предлага пълен набор от продукти, част от системите за автоматизация на дома, които да изведат качеството ни на живот на съвсем ново ниво.

Датчиците за температура са този компонент от автоматизацията, който да подскаже кога е време отоплителната ни система да преустанови своята работа и съответно за колко време, без да позволява температурата в помещението да пада под предварително зададените градуси. Този компонент от автоматизацията гарантира комфортна и здравословна температура през цялото денонощие, а контролът ни върху цялата система се изразява само в едно докосване на екрана.

Сензорите за движение и отваряне и затваряне на прозорците, използвани при автоматизацията на дома, гарантират минимизирането на излишния разход на енергия за отопление, като съответно съдействат на системите за автоматизация при промяна на оптималните градуси или преустановяване работата на котела за определен период от време. Вече не е нужно да спираме или намаляваме степента на контролера на радиаторите в хола или кухнята ръчно преди да си легнем, достатъчно е оставим помещението празно за определен период от време и системата за автоматизация ще препрограмира сама начина си на работа.

Разбира се, за да се задейства самия процес по автоматизация, няма как да не отдадем и главно значение на терморегулаторите, които са основните контролери на котела. На база информацията, която терморегулаторите получават от различните сензори и датчици  системата за автоматизация, те могат да създават собствени графици и модели на работа, според които да управляват отоплителните системи по най-добрия, ефективен и икономичен начин, както и да контролират спазването на предварително създадените от нас правила на действие в приложението.

 

Автоматизацията като интелигентна технологична инвестиция

Какво да разбираме под автоматизация на отоплителните системи

Автоматизация за оптимизиране на разходите

Автоматизация на комфорта

Автоматизация от SALUS Controls

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик