Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane
Датчик за температура за ефективно отопление

 

Когато говорим за ефективност, икономичност и изобщо интелигентни решения, които да подобряват качеството ни на живот в дома, няма как да не се поинтересуваме от нещата, които управляват нашите системи. В това число влизат и някакви на пръв поглед елементарни детайли или елементи, които всъщност играят важна роля в оптимизирането на целия процес. Залагането на определен тип отоплителна система често налага и нуждата от подходящ набор от устройства, които да допълват и контролират дейността ѝ по най-правилния начин, за да можем да се насладим не просто на качествен комфорт и семеен уют, а наистина да подсигурим дома си с максимална продуктивност и минимален разход на енергия.

 

Какво представлява датчикът за температура

 

Датчикът за температура е устройство, което отчита температурата от заобикалящата го среда и сигнализира за настъпилите промени. Датчикът за температура съществува под много разнообразни видове и форми, притежаващи различни характеристики, в зависимост от сферата му на приложение, но най-често се разграничават два вида датчик за температура – контактен датчик за температура и безконтактен датчик за температура.

Контактният датчик за температура изисква физически контакт с обекта и използва кондукция за проследяване на промените в температурата. Контактният датчик за температура може да се използва за засичане на температурата както на твърди повърхности, така и на течности и газове, като контактният датчик за температура притежава и много широк обхват на измерване на температурните амплитуди.

Безконтактният датчик за температура, от своя страна, използва конвекцията и радиацията, за да отчита промените в температурата. Този тип датчик за температура може да бъде използван, като долавя отдаваната от течности и газове енергия, която се издига при нагряване и съответно се спуска при охлаждане.

 

Разновидности при датчика за температура

 

Най-простият пример за датчик за температура представлява обикновено On/Off термостатично устройство, което контролира домакинските отоплителни системи. Термостатът е контактен тип датчик за температура, който основно се състои от два различни метала като никел, мед, волфрам, алуминий и тн, които са свързани помежду си, образувайки метална пластина. Различните стойности на линейно разширение на двата метала при нагряване или респективно охлаждане, предизвикват съответното огъване на пластината в датчика за температура, а от там и включването или изключването на устройството.

Термисторът е друг тип датчик за температура, получил своето име, съчетавайки компоненти от определението „ТЕРМично чувствителен резИСТОР”. Термисторът най-често се съставлява от керамични материали като оксидите на никел, манган или кобалт, със стъклено покритие за минимизиране на риска от повреда. Основното предимство на този тип датчик за температура е скоростта и точността, с които отчита и съответно реагира на температурната амплитуда.

Термодвойката е един от най-използваните видове датчик за температура. Термодвойките са популярни благодарение на своята простота, лесно приложение и бързата скорост при отчитане на температурни промени, а като допълнителна предпоставка за предпочитането на този тип датчик за температура е и компактният им размер. Термодвойките притежават и най-широк диапазон за отчитане на температурата, започващ от – 200 °C и стигащ до над 2000 °C.

 

Датчик за температура TS600

 

Датчикът за температура TS600 на SALUS представлява сензор за повърхностен монтаж, а едновременно с това и регулатор на температурата, служещ за безжично управление на устройствата от серия SALUS Smart Home. Инсталирането и конфигурирането се извършват с помощта на приложението SALUS Smart Home, а за работата му е необходим и интернет гейтуей UGE600. В режим онлайн може да комуникира с устройства като клемна шина, мини термостатична глава, модул за управление, интелигентно реле, интелигентен щепсел. Този модел датчик за температура притежава вход за допълнителен датчик (за температурата на пода или на въздуха), интуитивно конфигуриране на параметрите в приложението, както и работи според графиците, създадени в приложението SALUS Smart Home. Датчикът за температура TS600 регулира температурата в диапазон 5 – 35 °C, отчитайки с точност до 0,5°C.

 

Безжичен датчик за температура PS600

 

Безжичният датчик за температура PS600 на SALUS дава възможност за управление на продуктите, свързани към интелигентните щепсели или релетата, напр. на помпи, вентили, задвижки и т. н. Големият диапазон на измерване на датчика на температура е важна характеристика и предлага големи възможности както за използване за системите за отопление и охлаждане, така и за наблюдение на температурите или създаване на събития/ правила OneTouch в системата. За работата на безжичния датчик за температура са необходими интернет гейтуей UGE600 и приложението SALUS Smart Home. Безжичният датчик за температура PS600 работи чрез контактен сензор, предназначен за монтаж на тръба 15 – 18 мм, както и притежава подвижна скоба на сензора, позволяваща приложението му във всякакви случаи, като пример поставянето му в гъвкава метална тръба. Този модел безжичен датчик за температура работи по правилата OneTouch, следвайки предварително заложени команди. Друго предимство на безжичният датчик за температура PS600 е широкият му диапазон на отчитане на температурната амплитуда от -50 °C до 100°C.

 

Датчик за температура в света на SALUS Controls

 

SALUS Controls е част от международна компания, известна с иновативни изследователски проекти в областта на управляващата електроника, предлагайки решения за контрол на топлинната и възобновяема енергия. За да предостави на своите потребители всякакви ефективни предложения за подобряване на отоплението в дома, SALUS Controls залагат и на разнообразни специализирани модели датчик за температура, а именно:

  • Датчик за температура на отоплителен кръг CT10-X_3M, който измерва температурата на течността контактно или чрез защитна втулка и взаимодейства с регулатора по външната температура WT100.
  • Датчик за температура на резервоара CT6-PT1000, който измерва температурата на течността контактно или чрез защитната втулка в резервоара и взаимодейства със соларния регулатор PcSol201.
  • Датчик за температура на колектора CT6W-PT1000, който измерва температурата на течността контактно или чрез защитната втулка в колектора и взаимодейства със соларния регулатор PcSol201.
  • Безжичният датчик за температура IT300 е предвиден за работа с интернет регулатора IT500 или с безжичния регулатор XT500. Регулаторът трябва да бъде конфигуриран така, че да обслужва две отоплителни зони, докато датчикът за температура IT300 управлява втората отоплителна зона.
  • Датчикът за температура за под FS300 е предназначен за монтаж в замазка или др., благодарение на подходящата си дебелина и твърдост. Този модел датчик за температура дава възможност за измерване на температурата на въздуха в помещението от разстояние, като отчита в диапазон от -10 °C до 100 °C.

Работейки със SALUS Controls вие получавате индивидуален и професионален подход в интегрирането на качествени и ефективни модели датчик за температура, независимо дали сътрудничеството ви среща с нас като инсталатор, потребител или разработчик.

 

Датчик за температура за ефективно отопление

Какво представлява датчикът за температура

Разновидности при датчика за температура

Датчик за температура TS600

Безжичен датчик за температура PS600

Датчик за температура в света на SALUS Controls

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик