Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane
Контролери за соларни системи – ключов елемент от инвестицията

 

Соларните системи са сред едни от най-разпространените технологии за генериране на екологично чиста и същевременно възобновяема енергия. Макар и соларните панели да изглеждат силно иновативни, придавайки на домакинството ни наистина модерен облик, то първите фотоволтаични клетки са проектирани преди повече от 100 години. Високата първоначална инвестиция е една от причините за късната им популяризация на територията на България, но с годините обществото започна да гледа все по-напред в бъдещето. От една страна, тази инвестиция се изплаща за определен период от време, след което можем единствено да се радваме на безплатен и неизчерпаем източник на енергия. Екологичната отговорност е втората причина, която доведе до все по-засиленото използване на слънчева енергия като генератор на електричество.

 

Какво представляват контролерите за соларни системи

 

Контролерите за соларни системи се прилагат в технологии, използващи акумулатор. Основната функция на контролерите за соларни системи е заложена и в самото им наименование, а именно – да контролират заряда слънчева енергия, който се подава към акумулатора. Благодарение на контролерите за соларни системи, ние черпим енергия по безопасен начин, като предотвратяваме неблагоприятните последствия върху електрическата ни система от презареждане на акумулатора.

От друга страна, контролерите за соларни системи могат да бъдат свързани и директно към някои отоплителни уреди в домакинството. Този принцип се нарича разтоварване и се свързва с възможността на контролерите за соларни системи да пренасят “излишната” слънчева енергия към “отделни товари” с цел оптимално използване на слънчевата енергия и защита на соларната инсталация. По този начин контролерите за соларни системи разпределят част от слънчевата енергия към някои от основните енергийни консуматори, като същевременно генерират оставащото количество заряд към акумулатора. 

 

Как да изберем контролери за соларни системи

 

Изборът на подходящи контролери за соларни системи е един от ключовите моменти, който да ни гарантира максимално удовлетворение от направената инвестиция. Важно е да предприемем тази стъпка с мисъл за бъдещето, за да не ни се налага преустрояване на вече монтираната от нас соларна инсталация. Класическият вариант на контролери за соларни системи е с един автоматичен превключвател за “включено/ изключено”. Този тип контролери за соларни системи позволява зареждане на акумулатора до максималната му мощност и се изключва при липса на достатъчно слънчева светлина, която да генерира енергия. Това непостоянство от страна на подавания към акумулатора ток е в състояние да го повреди, което би утежнило излишно разходите по поддръжка на самата система. За да си гарантираме безпроблемна и дългосрочна експлоатация на слънчевата инсталация, е важно да инвестираме във възможно най-качествените и иновативни контролери за соларни системи.

Най-новото поколение контролери за соларни системи предлагат програмно управление за следене точката на максимална мощност. Поради факта, че самата технология предполага непрекъснато изменяща се изходна мощност поради метеорологичните условия, а също така и спрямо денонощните и годишни цикли на слънцестоене, контролерите за соларни системи с индивидуално програмиране са оптимален вариант за дългосрочна и безапелационно ефективна инвестиция. Тези модели контролери за соларни системи успяват да достигнат максимална мощност за минимално време на работа, като същевременно СТММ контролерите за соларни системи осигуряват защита срещу презареждане на акумулатора.

 

Контролери за соларни системи с разтоварване

 

В идеалния случай контролерите за соларни системи предлагат опция за пренасяне на излишъка от енергия към отделен товар. Тази функционалност на контролерите за соларни системи ни позволява да се възползваме максимално от ползите на неизчерпаемия енергиен източник, към който сме се насочили. Контролерите за соларни системи с разтоварване работят на принципа на пренасочване на генерирания фотоволтаичен ток от вече напълно заредения акумулатор към други нагревателни елементи. На този принцип контролерите за соларни системи ни гарантират няколко допълнителни предимства:

  1. Защита на акумулатора от пренатоварване
  2. Предварително подгряване в определена степен

Разбира се, най-важното преимущество на контролерите за соларни системи с разтоварване е защитата, която минимизира риска от евентуални неизправности по време на експлоатацията на соларната инсталация. Дори и да не целим от контролерите за соларни системи преразпределение на генерираната енергия към допълнителни товари, то поне ще поддържаме акумулатора в оптимално състояние. Все пак, насочвайки се към подобна иновативна технология, би следвало да се възползваме от всички опции за екосъобразна, икономична и ефективна работа, благодарение на интелигентните контролери за соларни системи.  Преразпределянето на топлинна енергия от контролерите за соларни системи към определени нагревателни елементи носи добавена стойност към инвестицията, като оптимизира времето на работа на отделните товари, в случая – допълнителните електроуреди, свързани към контролерите за соларни системи.

 

Контролери за соларни системи PCSOL_201

 

SALUS Constrols предлага контролери за соларни системи от най-ново поколение, служещи за максимално ефективно разпределение на топлината от соларни колектори. Контролерите за соларни системи PCSCOL_201 управляват системата на соларния кръг (в зависимост от получените данни от датчиците за температура) по начин, който гарантира получаването на колкото е възможно по-голяма енергия от колектора. Моделите контролери за соларни системи на SALUS Controls взаимодействат с HIGH EFFICIENCY соларни помпи, управлявани със сигнал PWM. В комплект с контролерите за соларни системи PCSOL_201 получаваме и датчик за температура (CT6-PT1000) и датчик за температура (CT6W-PT1000).

Сред основните предимства на контролерите за соларни системи PCSOL_201 са дванадесетте готови схеми за работа, които предполагат улеснена самостоятелна настройка на соларната инсталация в домакинството. Този модел контролери за соларни системи осигурява защита чрез спиране на помпата при достигане на максималната температура на резервоара, а същевременно контролерите за соларни системи PCSOL_201 се свързват с допълнителни нагревателни елементи, като предоставят опция за разтоварване на топлината. Благодарение на интелигентния модел на работа на контролерите за соларни системи PCSOL_201, ние получаваме информация за възстановената от колектора енергия през последните дни под формата на диаграми.

Контролерите за соларни системи на SALUS Controls работят със захранване 230 V AC 50 Hz и 4 датчика за температура, два ниско напреженови изхода (изход (H) 5 – 6 V/0,1 A (DC) и изход PWM за регулиране на скоростта на соларна помпа P1), както и два високо напреженови изхода с максимално натоварване 0,5 A (AC) на изход. Контролерите за соларни системи PCSOL_201 работят с честота на сигнала PWM 200 Hz и ниво 5V. Моделът гарантира най-висок клас на защита IP20 и ефективност при температура на околната среда            T40. Контролерите за соларни системи работят посредством жична връзка с останалите компоненти от инсталацията, а благодарение на компактните си размери (140 x 95 x 40 мм) контролерите за соларни системи позволяват почти незабележимото им монтиране в най-удобната точка от дома.

 

Контролери за соларни системи – ключов елемент от инвестицията

Какво представляват контролерите за соларни системи

Как да изберем контролери за соларни системи

Контролери за соларни системи с разтоварване

Контролери за соларни системи PCSOL_201

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик