Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane
Предимства и особености на отоплителните системи

 

Изборът на отоплителна система е едно от съществените решения за дома, които са пряко свързани с комфорта и качеството на живот за дълги години напред. Подмяната на отоплителните системи във времето не винаги е възможна, а дори и да позволяват това, инсталациите често са свързани с допълнителни ремотни дейности и сериозни инвестиции от пари и време, които създават куп главоболия. Някои видове отоплителни системи дори налагат инсталирането им още по време на строежа на жилището, поради невъзможността им от допълнително влагане във времето. Всички отоплителните системи имат и своите особености както по време на инсталирането им, така и по време на тяхната експлоатация, с които е важно да бъдем запознати още в началото, за да съумеем да направим най-подходящия и ефективен избор за нас.

 

Въздушни отоплителни системи

 

Съществуват няколко вида отоплителни системи за централно отопление, като първият вид, изключително популярен за домовете в Америка, са въздушните отоплителни системи чрез топлогенератор, какъвто, например, е пещта. Тези отоплителни системи работят чрез разпространяване на нагрятия въздух чрез специални тръби – въздуховоди, в отделните помещения, но за разлика от хидравличните отоплителни системи, при въздушните не се налага наличието на радиатори. При този вид отоплителни системи, топлият въздух навлиза в помещенията чрез специални вентилационни решетки и по този начин се смесва с въздуха в стаята, повишавайки неговата температура. Респективно, студеният въздух слиза надолу, където през специални тръби отново се включва в отоплителната система, достигайки до топлогенератора, за да бъде нагрят.

Въздушните отоплителни системи могат да бъдат задействани както чрез електричество, така и чрез газ или твърдо гориво. Този вид отоплителни системи налага вграждането на въздуховодите в горната част на стените още при самото построяване на сградата, в противен случай въздушните отоплителни системи ще бъдат с окачени въздуховоди в самото помещение, което е изключено като вариант за дома, но често се прилага в индустриалния сектор, когато става въпрос за огромни въздуховоди, които съответно да успяват да отопляват огромни помещения.

 

Хидравлични отоплителни системи

 

По-предпочитаният вариант на отоплителни системи за дома са хидравличните отоплителни системи, задействани чрез котли на твърдо гориво. Котелът нагрява водата, която достига до радиатоите във всяко помещение чрез предварително инсталирана система от тръби, докато охладената вода циркулира отново до котела, където предстои да бъде отново нагрята. Вместо вентилатори, хидравличните отоплителни системи използват водни помпи, които да придвижват водата от котела през тръбите до отоплителните уреди в отделните помещения и обратно.

Този тип отоплителни системи може да бъде свързан и към подово отопление, като се предвиди система от тръби, разположени под подовата настилка, които позволяват нагряването на пода и съответно издигането и разпространението на топлината из цялото помещение. Като принцип, и въздушните, и хидравличните отоплителни системи са сходни, както и изключително ефективни и икономични решения за зимния сезон. Хидравличните отоплителни системи могат да бъдат инсталирани в жилището и в последствие, както и заемат по-малко място, в сравнение с въздушните отоплителни системи, които от своя страна налагат избора им още по време на строежа на сградата.

 

Електрически отоплителни системи

 

Съществува и вариант на отоплителни системи, използващи електрически котли, които позволяват бързия и прецизен контрол на температурата в помещенията. Като основен недостатък на електрическите отоплителни системи, обаче, се явява високото им потребление на електроенергия, което прави този тип отоплителни системи доста нерентабилен. Въпреки това електрическите отоплителни системи намират и свое приложение в домовете, особено поради лесната и чиста експлоатация, която не налага нуждата от редовно почистване на котела, както и не оставя екологичен отпечатък в природата. Този тип отоплителни системи не изисква нуждата от комин, така че могат спокойно да бъдат инсталирани и в единични апартаменти от големи жилищни сгради, за разлика от отоплителните системи на газ или твърдо гориво, които налагат предварително газифициране на сградите.

Към електрическите отоплителни системи се включва и електрическото подово отопление, което вместо тръби с циркулираща вода, използва инсталация от електрически кабели, които изключително бързо затоплят пода, а от там и цялото помещение. Електрическите отоплителни системи често се използват като допълващ метод на отопление, но поради високата си консумация, рядко се избират като основен източник на топлина за целия дом.

 

Екосъобразни отоплителни системи

 

Много семейства търсят не просто ефективен и икономичен вариант за отопление, но и такъв, който да предполага грижа за природата. Един такъв вариант на екологични отоплителни системи са термопомпите, които вкарват в дома топлина от околната среда през зимата и извеждат топлината навън през лятото, използвайки естественото движение на топлината от места с по-високи температури към такива с по-ниски. Този вид отоплителни системи биват два вида – водна и въздушна, като съответно извличат топлинна енергия от земята или от въздуха. Водните термопомпи са по-малко податливи на температурните амплитуди, благодарение на сравнително константната температура на земята на дълбочина от няколко метра. Този вид отоплителни системи налагат инвестиция в началото, но след това разчитат единствено на малко електрическа енергия, която да навигира топлинния поток. Освен това, отоплителните системи, базирани на термопомпи, не нарушават екологичния баланс чрез отделянето на вредни емисии в процеса на работа.

Друг екосъобразен вид отоплителни системи са слънчевите колектори, като за целта се използват слънчеви панели, които да приемат и преобразуват слънчевата енергия в топлинна. Този вид отоплителни системи на пръв поглед изглежда изключително модерен и икономичен, предвид това, че се спестяват всякакви разходи за електричество, газ или твърдо гориво през зимния сезон. За разлика от твърдите горива, слънчевата светлина е неизчерпаем и безплатен енергиен източник, който позволява целогодишното му използване без да отделя и минимални вредни емисии, а най-хубавото е, че в края на месеца няма да получите сметка за консумираната енергия. Истината, обаче, е, че слънчевите колектори не просто изискват сериозна инвестиция при инсталирането им, но и постоянна инвестиция за тяхната поддръжка по време на процеса на експлоатация. Друга особеност при този тип отоплителни системи е тяхната невъзможност да покрият изцяло нуждите за отопление на въздуха и водата в дома. Отоплителните системи чрез слънчеви колектори са създадени предимно за подпомагане и облекчение на потреблението на конвенционалните отоплителни системи, отколкото да предполагат пълната им замяна. Те са перфектно и позволяващо инсталация във всеки един момент решение за дома, което да намали изчерпаемото и респективно заплащащо се потребление на останалите източници на топлина, като отведе дома ни в нова екологична, икономична и ефективна ера на потребление.

 

Предимства и особености на отоплителните системи

Въздушни отоплителни системи

Хидравлични отоплителни системи

Електрически отоплителни системи

Екосъобразни отоплителни системи

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик