Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane
Контрол на подово отопление: къде работи най-добре?


Подовото отопление осигурява лукса на равномерно разпределена топлина в къщата, елиминирайки зоните на прегряване и подгряване, които са често срещани при радиаторното отопление. В “подовата настилка”, за разлика от конвекционното отопление, топлината се разпределя на принципа на радиацията.


Конструкцията на системата я прави невидима, тъй като тя е напълно скрита в пода. Този тип отопление обаче изисква подходящ контрол със стайни контролери, което увеличава неговата ефективност и икономия на енергия. Правилното регулиране на температурата на пода е важно както за околната среда, така и за бюджета и благосъстоянието на потребителя.


Управление на подово отопление


Правилното функциониране на подово отопление се контролира от автоматиката на котела или независима система за управление, разширена със стайни контролери, които отговарят за индивидуалното регулиране на отоплителните зони (стаи). Температурата на пода в маргиналните зони не трябва да надвишава 35 ° C и 29 ° C в централната зона – там, където са потребителите.

Използвайки системите за автоматизация на сградите, ние също така увеличаваме и комфорта от подовото отопление. Ако имаме смесено отопление; подово отопление, комбинирано с радиатори, прецизното управление е още по-важно. Контролът, предлаган от контролерите, за подово отопление, е ценен, защото ви позволява да оптимизирате функционирането на отоплителната система, така че консумацията на енергия да е толкова, колкото е действително необходима, без скъпи загуби на енергия.


Подово отопление – резюме на предимствата:


• комфортен топъл под – регулаторът Quantum от SALUS Controls, използван за подово отопление, допълнително включва функцията “топъл под”
• равномерно разпределение на температурата във вътрешността и лекота на управление
• удължено отделяне на топлина
• естетичен външен вид – невидим монтаж
• по-малко прах във въздуха (радиация, а не конвекция)
• по-висока влажност на въздуха, отколкото при радиаторно отопление
• идеално разпределение на температура спрямо телесната (по-топло в краката)

 

Прочети повече

 

Какво представлява подовото отопление

 

Подовото отопление е един от начините да допълним комфорта в дома си през зимните сезони, а в някои случаи подовото отопление е напълно достатъчно и ефективно отоплително решение . Подовото отопление може да бъде представено в две форми – подово отопление чрез електрически системи или подово отопление чрез хидравлични системи. Електрическото подово отопление използва електрически кабели, разположени под подовата настилка, които генерират топлина, докато при водното подово отопление се разчита на инсталация от тръби, отново положени под настилката, през които да преминава вече нагрятата вода.

И двата типа подово отопление притежават своите предимства в зависимост от особеностите на помещенията, в които сме предвидили инсталирането на подово отопление. Електрическото подово отопление е лесно за инсталиране и изключително подходящо за по-стари или вече готови жилища, а освен това заема по-малко пространство под подовата настилка. Подовото отопление чрез хидравлични системи е икономичен и желан вариант при цялостно реновиране на дома или изобщо предпочитаната опция за новопостроени жилища. Водното подово отопление е подходящо и за отоплението както на по-големи пространства, така и за домове с повече помещения, благодарение на наличието на един генератор на топлина, чиято работа и съответно разход се влияят по-слабо от квадратурата в сравнение с електрическото подово отопление.

Предимство при електрическото подово отопление е бързото затопляне на подовите настилки, докато подовото отопление чрез хидравлични системи се нуждае от повече време, за да нагрее водата до желаната температура. Разбира се, това се отнася и за моментите, когато изключим подовото отопление – електрическото подово отопление изстива много по-бързо, отколкото водното подово отопление, което продължава да поддържа топлината в дома часове след това.

 

Ефективно и икономично подово отопление за семеен уют

 

Независимо от избрания от нас метод за отопление на помещенията, било то чрез електрически уреди, централно или локално парно, както и всякакви домашни камини, то подът винаги си остава неприятно студен. Дори и да успяваме да затопляме въздуха, то топлината се издига, а подовите ни настилки продължават да налагат нуждата от дебели чорапи или домашни чехли. Бетонното сърце на всеки дом се нуждае от специално внимание, което да гарантира реалното затопляне на една от най-студените части от дома, а именно – подът. Подовото отопление предоставя не просто топлина при допир с подовата настилка, а и предполага издигане и разпространяване на топлината из цялото помещение. Подовото отопление е малката тайна на много домове, която създава предпоставката за уют и топлина дори и през най-студените зимни дни, особено когато голяма част от подовата настилка представлява теракот или гранитогрес.

Дори и през този сезон, когато сякаш всичко се забулва под снежната пелена, отдавайки се на инертност, динамиката на ежедневието не ни позволява да забравим за задълженията си, дори и вкъщи. Наличието на подово отопление би допринесло за комфорта ни у дома, без да пропускаме всички ценни моменти със семейството си, бързайки да се скрием под завивките, за да си набавим частица топлина. Подовото отопление допринася за поддържане на качеството ни на живот, без да се налага да се навличаме и обуваме с чифтове пуловери, чорапи и пантофи, които да ограничават свободата на движенията и действията ни. През тези мразовити моменти, подовото отопление би повишило не само градусите в дома, а респективно и нашето настроение през студения сезон.

 

Подово отопление за спокойни и топли семейни моменти

 

Подовото отопление е чудесно преимущество, а когато семейството се увеличава, то подовото отопление става почти задължителен компонент от отоплителната система в дома. Появи ли се в семейството бебе, то времето неусетно отлита и сякаш за един миг, пеленачето вече се е превърнало в любознателен откривател на нови и непознати територии, лазейки смело към всяко кътче на дома. Дебелите одеяла и постелки биха били ефективно решение само през първите няколко месеца, когато бебето само се завърта по коремче, но много скоро след това малкият изследовател ще се нуждае от цялото пространство, което предлага дома, затова и подовото отопление би предложило спокойствие на родителите, както и нужния комфорт на бебето през тези така ценни моменти на опознаване на света.

Необятното детско съзнание също се нуждае от необятно пространство за приключения. Всяко едно забавление е в пъти по-приятно на пода, отколкото където и да било, а дори и сънят понякога е по-сладък точно там. Най-вероятно и родителите, и децата са се изморили от постоянното припомняне „Стани от студения под, защото ще настинеш.”, затова и подовото отопление рано или късно става неизменна част от ежедневието ни. Благодарение на подовото отопление децата биха имали свободата да играят където си пожелаят и по колкото време искат, а дори и родителите биха могли да се включат в забавленията, неограничавани от липса на пространство и притеснения за здравето на децата си. Подовото отопление внася не просто топлина в дома, подовото отопление създава спокойствие и семеен уют.

 

Интелигентни решения за подовото отопление от SALUS Controls

 

SALUS Controls е част от международна компания, известна с иновативни изследователски проекти в областта на управляващата електроника, предлагайки решения за контрол на топлинната и възобновяема енергия. Ако подовото отопление е следващата стъпка към мечтания за вас дом, то SALUS Controls може да предложи разнообразие от продукти, свързани с ефективното и модерно оборудване на всички компоненти от подовото отопление. Продуктите на SALUS Controls осигуряват контрол на дома и неговата температура спрямо индивидуалния ежедневен ритъм, превръщайки подовото отопление от обикновена отоплителна инсталация в интелигентен помощник в дома. Работейки със SALUS Controls вие получавате индивидуален и професионален подход в интегрирането на модерни устройства за управление на подово отопление, независимо дали сътрудничеството ви среща с нас като инсталатор, потребител или разработчик.

 

Контрол на подово отопление: къде работи най-добре?

Управление на подово отопление

Подово отопление – резюме на предимствата:

Какво представлява подовото отопление

Ефективно и икономично подово отопление за семеен уют

Подово отопление за спокойни и топли семейни моменти

Интелигентни решения за подовото отопление от SALUS Controls

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик