Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane
Умен дом

 

Пристъпвайки все по-устремено към ерата на умните телефони, умните телевизори, а дори и умните часовници, със сигурност понятието „умен дом” не звучи толкова свръхестествено и далечно в бъдещето. Напротив, ние вече стоим на прага на умния дом и дори не е нужно да търсим ключовете за него, достатъчно е просто да кажем на умния дом да ни пусне вътре. Това може и да не звучи толкова невероятно, предвид историята за Али Баба и „Сезам, отвори се”, но за разлика от тази приказка, ние няма да влезем в пещера, а напротив, в модерен и отговарящ на нуждите ни умен дом.

 

Какво представлява умният дом

 

Умният дом предполага технология, която да свързва всички устройства, приспособления и системи в една обща мрежа, която да реализира независимия им и отдалечен контрол. Умният дом включва в себе си обща система, която да позволява управление на осветлението, отоплението, охранителната система и камерите, заключването на дома, както и контрола върху всякаква аудио-визуална техника единствено през смартфона или чрез специални тъчскрийн устройства.

Зад технологията умен дом отново се крие много по-дълбок смисъл от това просто да бъдем „модерни” и „в крак с новите технологии”. Умният дом предполага използването на енергийните ресурси много по-оптимално и ефективно, което респективно би се отразило положително както за редуциране на месечните разходи, така и върху индивидуалното ни въздействие върху околната среда. Контролът ни върху осветлението и отоплението, който умният дом ни предоставя, предполага липсата на разхищение на енергия в моменти и в части от умния дом, когато и където не се налага, като например изключване на осветлението в помещенията, където няма никого, както и дистанционно управление на температурата в нашия умен дом, когато не сме вкъщи.

Детекторите за влага или дим, с които умният дом разполага, могат да ни дадат комфорт и спокойствие, дори и в моментите, когато сме навън, разчитайки на това, че ако те доловят необичайна активност, ние бихме били известени своевременно, което позволява бърза и често спестяващата ни излишни главоболия реакция спрямо възникналия проблем. Връзката ни с охранителната система от разстояние също би ни доставила сериозно успокоение, не само, защото сигурността на нашия умен дом е под 24-часов контрол и на един клик разстояние от нас самите, но и защото елиминира размислите върху това, дали сме активирали охранителната система на излизане от вкъщи.

 

Детектори за течове и дим като част от умния дом

 

Може би едни от по-честите ни притеснения, когато не сме в нашия дом, е свързано не с възможността от неправомерно проникване на външни лица в него, а от евентуални проблеми, възникнали от смущения по инсталацията или дори от това да забравим да изключим даден електроуред преди да напуснем жилището. Умният дом ни доставя необходимото спокойствие по време на динамичното ни ежедневие и множество ангажименти, разчитайки на това, че бихме получили известие при евентуални проблеми, докато сме на работа или на почивка.

Детекторът за течове, част от технологията умен дом, предполага установяване на наличието на вода на повърхността под сензора или в местата на свързване на проводниците, присъединени към сензора. Благодарение на наличието на този детектор в нашия умен дом, ние имаме възможност за получаване на безплатно известие за теч и/или наводнение чрез SMS или имейл, както и да разчитаме, че умният дом вече ще е задал команда за действие според OneTouch правила, като например в случай на теч да се затвори вентила на водоснабдяването в нашия умен дом. Тази функция на умния дом ни позволява да имаме постоянен „поглед” върху дома си, вместо да разчитаме, че ще научим за евентуална авария чак когато съседите сигнализират, че проблемът е проникнал и в тяхното жилище.

Детекторът за дим е друг елемент на умния дом, който открива наличието на дим в реално време, предупреждавайки за откриване на опасност чрез звукова и светлинна аларма, какато и изпращане на известие. В много случаи тази функция на умния дом би предотвратила опустошителните резултати в следствие на възникнал пожар и съответно би намалила неблагоприятните последствия от него чрез подходяща реакция от наша страна.

 

Какви сензори предлага умният дом

 

Сензорите за движение в умния дом дават възможност за дистанционно наблюдение на присъствието в помещенията и, разбира се, отново получаване на известия. Благодарение на OneTouch правилата, сензорът за движение може да включва/ изключва което и да е електрическо устройство, като например осветлението, още щом пристъпим прага на дома. Такъв тип сензори в умния дом са създадени както за лично улеснение и комфорт, така и за оптимизиране на консумацията на електрическа енергия, като предотвратяват забравянето на включено осветление в помещения, които не се ползват към дадения момент. Сензорите за движение в умния дом предлагат и функция “Pet Immune”, като не се задействат при животни до 36 кг, което гарантира още по-икономичната и ефективна дейност на технологията умен дом.

Сензорите за отваряне в умния дом сигнализират при отваряне на прозорци и врати, което е още една стъпка в нивото на сигурност на умния дом. Отделно, този тип сензори взаимодейства с регулаторите на температурата и умният дом автоматично изключва отоплението по време на проветряване. Сензорът за отваряне предлага и възможност за преглед на хронологията на събитията в приложението, осигурявайки ни пълен достъп до активността на умния дом в моментите, когато не сме били вкъщи.

 

Допълнителни предимства на умния дом

 

Smart Plug или интелигентен щепсел е елемент от умния дом, който се включва непосредствено в електрическия контакт и дава възможност за управление на свързания с него уред. Този компонент на умния дом защитава електрическата инсталация от претоварване, измерва мощността на включените уреди, може да работи по програмируем график в приложението и да показва историята на консумацията на енергия. Подобно на други устройства , приспособления и системи в умния дом, интелигентният щепсел предлага възможност за гласово управление с ALEXA на Amazon и Google Home.

Контролерът за щори и осветление в умния дом управлява задвижванията на прозоречни щори, завеси или осветление, като могат да бъдат програмирани специални режими на работа посредством приложението SALUS Smart Home. В зависимост от предварително зададените OneTouch правила, този контролер в умния дом автоматично би затворил щорите или завесите в дома при включване на осветлението, както и обратното.

И двата елемента на умния дом действат като усилвател за увеличаване на обхвата на мрежата ZigBee, което е полезно за инсталации, при които безжичната връзка може да бъде влошена поради разстояния или прегради.

 

Умен дом

Какво представлява умният дом

Детектори за течове и дим като част от умния дом

Какви сензори предлага умният дом

Допълнителни предимства на умния дом

Контакт
Започнете сътрудничество

Контакт

Oфис
+359 2 996 4193

Техническа поддръжка
+359 882 29 14 12
+359 2 996 4193 office.bg@salus-controls.eu

Линия за помощ:


Пон.-Пет.: 900-1730

МонтажникПотребителРазработчик